Home‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Nederlands pensioenstelsel wereldwijd op nummer 1


Nederlands pensioenstelsel wereldwijd op nummer 1

Nederland is uitgeroepen tot land met het beste pensioenstelsel wereldwijd in de Global Pension Index van adviesbureau Mercer. Vorig jaar stond Nederland ook op nummer 1. Denemarken volgt op nummer 2 en Australië staat op nummer 3.

In de Global Pension Index worden de pensioenstelsels van meer dan 30 landen wereldwijd onderzocht op toereikendheid, duurzaamheid en integriteit. Op elk onderwerp kan maximaal 100 punten behaald worden. Nederland scoort op toereikendheid 78,5 punten. Op duurzaamheid scoort Nederland 78,3 punten en op integriteit 88,9 punten. Hiermee komt Nederland uit op een totaalscore van 81 punten. Vorig jaar was dat nog 80,3 punten. Deze stijging komt door de economische groei en het stijgende aantal werkenden. Een sterk punt van het pensioenstelsel in Nederland is de combinatie van AOW en aanvullend pensioen. Ook is het pensioenstelsel goed houdbaar. Als we ouder worden, schuift de AOW-leeftijd op waardoor het betaalbaar blijft.

De totaalscore zou volgens adviesbureau Mercer hoger kunnen uitvallen als huishoudens meer gaan sparen en hun schulden verminderen. Daarnaast kan de duurzaamheid van het pensioenstelsel verbeteren door de arbeidsdeelname op hogere leeftijd te stimuleren.

De Global Pension Index

Sinds 2009 vergelijkt adviesbureau Mercer met de Global Pension Index de kwaliteit van pensioenstelsels van landen wereldwijd. Hierbij worden de drie basiselementen toereikendheid, duurzaamheid en integriteit meegenomen. Daarnaast worden meer dan 40 factoren geanalyseerd die bij kunnen dragen aan een ideaal pensioenstelsel.