Home‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Pensioenstelsel Nederland weer nummer 1


Nederlands pensioenstelsel wereldwijd op nummer 1

Nederland is voor derde keer op rij uitgeroepen tot land met het beste pensioenstelsel wereldwijd in de Global Pension Index van adviesbureau Mercer. Denemarken volgt op nummer 2 en Israël op nummer 3. Nederland is gestegen op de totale score in vergelijking met vorig jaar.

Score Nederland

In de Global Pension Index worden de pensioenstelsels van bijna veertig landen wereldwijd getoetst op toereikendheid, duurzaamheid en integriteit. Op elk onderwerp kan maximaal 100 punten behaald worden. Nederland scoort op toereikendheid 81,5 punten. Op duurzaamheid scoort Nederland 79,3 punten en op integriteit 88,9 punten. Hiermee komt Nederland uit op een totaalscore van 82,6, dat is een groei van 1,6 punt ten opzichte van vorig jaar.

De hoogte van pensioen ten opzichte van het salaris wordt hiervoor als oorzaak genoemd. Ook het vermogen dat klaarstaat voor toekomstige generaties gepensioneerden. Een ander sterk punt is de combinatie van AOW met het aanvullend pensioen. Volgens het onderzoek liggen de verbeterpunten op het verhogen van de arbeidsparticipatie van ouderen, omdat de levensverwachting toeneemt, en bij schulden en spaargeld van huishoudens.

De Global Pension Index

Sinds 2009 vergelijkt adviesbureau Mercer met de Global Pension Index de kwaliteit van pensioenstelsels van landen wereldwijd. Hierbij worden de drie basiselementen toereikendheid, duurzaamheid en integriteit meegenomen. Daarnaast worden meer dan 40 factoren geanalyseerd die bij kunnen dragen aan een ideaal pensioenstelsel.