Home‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Werksituaties en uw pensioen


Momenten om te denken aan uw pensioen

U komt gedurende uw leven in verschillende privé- en werksituaties terecht. Sommige gebeurtenissen kunnen gevolgen hebben voor uw pensioen, bijvoorbeeld een scheiding of een nieuwe baan. Wij vinden het belangrijk dat u weet welke gebeurtenissen dit zijn, zodat u niet voor verrassingen komt te staan wanneer u met pensioen gaat.

Bij welke momenten is het belangrijk om aan uw pensioen te denken? In dit bericht gaan wij in op mogelijke werksituaties.

Nieuwe baan

Pensioenregelingen verschillen. Als u naar een nieuwe werkgever gaat, is het daarom goed om u te verdiepen in de pensioenregeling waaraan u gaat deelnemen. Het kan ook zijn dat een werkgever geen pensioenregeling aanbiedt. Dit houdt in dat u zelf iets moet regelen voor uw pensioen. Als u wel gaat deelnemen aan een nieuwe pensioenregeling, kunt u uw eerder opgebouwde pensioen meenemen. Dit heet waardeoverdracht. Uw nieuwe pensioenuitvoerder kan u hiermee helpen. Op Mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een totaaloverzicht van uw opgebouwde pensioen en AOW.

Salaris boven € 100.000

U bouwt pensioen op tot een fulltime bruto jaarsalaris van maximaal € 107.593 (cijfer 2019). Voor het inkomen boven 
€ 107.593 mag wettelijk geen pensioen worden opgebouwd in de basispensioenregeling. Dit betekent dat u voor een gedeelte van uw salaris geen pensioen opbouwt. Via de netto pensioenregeling kunt u voor uw salaris boven € 107.593 pensioen opbouwen. Let op: niet elke pensioenuitvoerder biedt een netto pensioenregeling aan. Stichting Pensioenfonds Pon (Ring P) en Stichting Pensioenfonds Pon (Ring K) bieden een netto pensioenregeling aan. Bereikt u een salaris boven €107.593? Wij krijgen dit door via uw werkgever. U ontvangt dan automatisch een bericht van ons.

Meer of minder werken

Uw pensioenopbouw is afhankelijk van uw salaris en gewerkte uren. Als u minder gaat werken, bouwt u ook minder pensioen op. Gaat u meer werken, dan bouwt u meer pensioen op. Als uw parttimepercentage wijzigt, geeft uw werkgever dit aan ons door. U hoeft dit niet zelf aan ons door te geven.

Verlof

Het is afhankelijk van het type verlof dat u neemt hoe uw pensioenopbouw geregeld is. Uw HR-afdeling kan u hier meer over vertellen.

Arbeidsongeschikt

Als u na 2 jaar ziek zijn niet beter bent, wordt u arbeidsongeschikt. De mate van arbeidsongeschiktheid bepaalt of uw pensioenopbouw (gedeeltelijk) wordt voortgezet zonder dat u daar zelf nog (gedeeltelijk) premie voor betaalt. Als u arbeidsongeschikt bent, ontvangen wij graag een kopie van de definitieve UWV-beslissing. Aan de hand hiervan wordt beoordeeld of u recht heeft op premievrije voortzetting van uw pensioen.

U gaat met pensioen

Als uw pensioenleeftijd nadert, nemen wij contact met u op. U heeft verschillende keuzes voor uw pensioen. De keuzes hebben gevolgen voor de hoogte van uw pensioen. U kunt er onder andere voor kiezen om eerder met pensioen te gaan of juist langer door te werken. Het is mogelijk om met deeltijdpensioen te gaan. Dit houdt in dat u uw pensioen (gedeeltelijk) eerder in laat gaan en (gedeeltelijk) stopt met pensioen opbouwen. Ook kunt u kiezen om uw opgebouwde partnerpensioen uit te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen of voor een hoog-laag constructie. Wilt u meer weten over de opties die u heeft en wat dit betekent voor uw pensioen? Neem dan contact met ons op voor een pensioengesprek.