Home‎ > ‎Ring A‎ > ‎Uw situatie verandert‎ > ‎

U komt te overlijdenU komt te overlijden


 

Wanneer krijgt uw partner een uitkering?

Het Anw-hiaat pensioen keert uit als de partner géén recht heeft op een (volledige) Anw-uitkering van de overheid. De Anw staat voor Algemene nabestaandenwet. Uw partner heeft recht op een uitkering vanuit de wet als uw partner:
  • Jonger is dan de AOW-gerechtigde leeftijd, en;
  • één of meer kinderen verzorgt die jonger zijn dan 18 jaar, óf;
  • minstens 45% arbeidsongeschikt is.
Als uw partner recht op een Anw-uitkering van de overheid en zelf nog andere inkomsten heeft, bijvoorbeeld inkomen of uitkeringen, is het mogelijk dat deze inkomsten van de Anw-uitkering afgetrokken worden. De Anw-uitkering kan dus worden verlaagd.

Het Anw-hiaat pensioen zorgt ervoor dat uw partner na uw overlijden een volledige Anw-uitkering ontvangt. Dit kan op twee manieren:
  1. Stichting Pensioenfonds Pon (Ring A) geeft een aanvulling op de Anw-uitkering van de overheid 
  2. Stichting Pensioenfonds Pon (Ring A) geeft een volledige Anw-uitkering als uw partner niet in aanmerking komt voor een uitkering van de overheid.
Meer informatie vindt u in de Pensioen 1-2-3 of op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Let op: Uw partner moet wel aangemeld zijn bij Stichting Pensioenfonds Pon (Ring A). Als uw partner niet is aangemeld, is er géén recht op een uitkering. Klik hier om uw partner aan te melden.

Wanneer is iemand uw partner?

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, krijgen wij automatisch bericht van de gemeente. U krijgt de bevestiging van deelname thuisgestuurd. Woont u samen? Dan zijn er voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Klik hier voor meer informatie.

Wat moet uw partner doen na uw overlijden?

Als u komt te overlijden, ontvangen wij automatisch bericht van de gemeente waar u woont. Wij nemen dan contact op met uw partner. 

Wij ontvangen géén bericht van uw overlijden als u in het buitenland woont. In dat geval ontvangen wij graag uw overlijdensakte van uw partner. Aan de hand hiervan sturen wij alsnog de benodigde stukken voor het aanvragen van 
het Anw-hiaat pensioen. Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY